Физици от Университета в Глазгоу направиха първата фотография на силна форма

...
Физици от Университета в Глазгоу направиха първата фотография на силна форма
Коментари Харесай

Направиха първата снимка на квантово вплитане

Физици от Университета в Глазгоу направиха първата снимка на мощна форма на квантово заплитане (т.нар. заплитане на Бел). По този метод те предоставиха на света образно доказателство за иначе неуловимото събитие, което някога самият Айнщайн назовава „ призрачно деяние от разстояние “.

Какво съставлява квантовото заплитане?

Когато две частици си взаимодействат, те от време на време могат да останат свързани. По този метод те мигновено споделят физическите си положения без значение от това какъв брой огромно е дистанцията посред им. Тази връзка, която е в основите на квантовата механика и която в никакъв случай не е била заснемана, се назовава квантово заплитане.

Алберт Айнщайн постоянно нарича квантовата механика „ призрачна “ заради мигновеността на видимо дистанционното взаимоотношение сред две вплетени частици, което наподобява несъвместимо с детайлите на неговата Специална доктрина на относителността.

Физиците са създали фотографията благодарение на свръхчувствителна камера. Именно тя улавя момента, в който двете частици се изместват по един и същи метод, макар че са разграничени, като по този метод ясно се удостоверява съществуването на квантово заплитане и нарушаването на неравенството на Бел. По-точно, фотографията се състои от няколко изображения на фотони, които изпитват серия от фазови преходи.

Направената от физиците фотография демонстрира едно фундаментално свойство на природата. Учените считат, че тя може да бъде употребена за възстановяване на бъдещите квантови калкулации и даже да докара до още сходни изображения.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР